Ryžový nákyp

Suroviny :
250g guľatozrnej ryže
700ml mlieka
5 vajec
vanilkový cukor
80g kryš.cukru
zavárané marhuľe alebo zavárané ovocie podľa chuti
maslo
strúhanka
štipka soli

Postup:

Vo vode si premyjeme ryžu ktorú varíme v mlieku až kym sa nám z toho nespraví hustá kaša. Celý čas miešame. Po uvarení necháme vychladnúť. Zatiaľ si z 2bielok a stipky soli vyšľaháme sneh ktorý vmiešame do vychladnutej kaše. Ďalej pridáme žĺtka a vanilkový cukor. Ak sa vám kaša bude zdať málo sladká môžete dochutit cukrom ale pena z bielkov bude dostatočne sladká takže neodporúčam.

Pekáč alebo zapekaciu misu si vymastíme maslom a vysypeme strúhankou, prípadne krupicou.

Vylejeme polovicu ryžovej zmesi na spodok, na to navrstvíme scedené ovocie (štavu z kompótu si odložíme na poliatie hotového nákypu) a pokračujeme dalšou vrstvou kaše. Vložíme do vyhriatej rúry na 180st na cca 30minút, pokiaľ sa vrch nákypu nezapečie. Pokiaľ sa nám pečie nákyp, pripravíme si snehovu pokrývku. Na vodnom kúpeli metličkou šľaháme bielka s kryš.cukrom pokiaľ sa neroztopí. Odstavíme a vyšlaháme šľahačom do hustej peny, ktorú si následne navrstvíme na zapečený nákyp. Pečieme do sfarbenia. Hotový nákyp naložíme na tanier a na záver prelejeme štavou z kompóta.

Dobrú chuť!

Similar Posts

  • Kuracie lievance

    Suroviny: 2ks kuracích pŕs1 žltá cibuľa2 lyžice majonézy hellmans1lyžica hl.múky1/2 kávovej lyžičky soličierne korenieolej Postup: Kuracie prsia a cibuľu si nakrájame na maličké kúsky, pridáme ostatné ingrediencie a zmiešame. Hotovú zmes si lyžicou dávkujeme na rozohriatu panvicu s trochou oleja a opečieme do zlatista. Ako prílohu odporúčam zemiakovú kašu, prípadne zeleninový šalát. Dobrú chuť!

  • Cheesecake z bielej čokolády

    Suroviny: korpus: 200g maslové sušienky125g maslakrém: 500g mascarpone250ml smotany na šľahanie300g bielej čokoládyvanilková esencia 1 kávová lyžičkapoleva : 100g mliečnej čokolády140ml smotany na šľahanieza ozdobenie: kocka bielej čokoládyjahody Postup: Sušienky rozdrvíme v mixéri a zmiešame s rozpusteným maslom. Túto zmes natlačíme na spodok formy o priemere cca 21cm. Kým si pripravíme krém, korpus dáme do…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *