Ryžový nákyp

Suroviny :
250g guľatozrnej ryže
700ml mlieka
5 vajec
vanilkový cukor
80g kryš.cukru
zavárané marhuľe alebo zavárané ovocie podľa chuti
maslo
strúhanka
štipka soli

Postup:

Vo vode si premyjeme ryžu ktorú varíme v mlieku až kym sa nám z toho nespraví hustá kaša. Celý čas miešame. Po uvarení necháme vychladnúť. Zatiaľ si z 2bielok a stipky soli vyšľaháme sneh ktorý vmiešame do vychladnutej kaše. Ďalej pridáme žĺtka a vanilkový cukor. Ak sa vám kaša bude zdať málo sladká môžete dochutit cukrom ale pena z bielkov bude dostatočne sladká takže neodporúčam.

Pekáč alebo zapekaciu misu si vymastíme maslom a vysypeme strúhankou, prípadne krupicou.

Vylejeme polovicu ryžovej zmesi na spodok, na to navrstvíme scedené ovocie (štavu z kompótu si odložíme na poliatie hotového nákypu) a pokračujeme dalšou vrstvou kaše. Vložíme do vyhriatej rúry na 180st na cca 30minút, pokiaľ sa vrch nákypu nezapečie. Pokiaľ sa nám pečie nákyp, pripravíme si snehovu pokrývku. Na vodnom kúpeli metličkou šľaháme bielka s kryš.cukrom pokiaľ sa neroztopí. Odstavíme a vyšlaháme šľahačom do hustej peny, ktorú si následne navrstvíme na zapečený nákyp. Pečieme do sfarbenia. Hotový nákyp naložíme na tanier a na záver prelejeme štavou z kompóta.

Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.